Открии публикуваExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
Свинско по ловджийски
Продукти
- 50 мл вино червено
- 1/2 ч.л.чубрица
- 1 ч.л.червен пипер
- 1 бр.кренвирши
- 150 гр.гъби
- 1/2 буркан домати консерва
- 600 гр.свинско месо
- 2 гл.лук кромид стар
- 1 бр.моркови
- 1 с.л.брашно тип 500
Начин на приготовление
Нарязаното месо се запържва, добавят се лукът и морковите, нарязани на кубчета.След 5 минути и гъбите, нарязани на филийки, млените домати, брашното, подправките и виното.Долейте малко вода - около 1 ч.ч.Нарежете кренвирша на полумесеци и добавете и него към ястието.
Разбъркайте добре и сипете цялата смес в голям гювеч или в няколко гювечета. Печете на 200 градуса до готовност около 40 минути.
Питка Корона
Необходими продукти:
* 350 мл.прясно мляко
* 3 яйца, единия жълтък за намазване
* 4 с.л.кисело мляко
* 4 с.л.олио
* 1 с.л.захар
* 1 с.л.сол
* 11 гр. суха мая, или 30 гр. от кубче
* килограм брашно
Начин на приготвяне:
Меси се тестото и се оставя да се отпусне 15 минути. Разделя се на 2 части. Едната се разточва в правоъгълна форма, а от другата се оформя фитил. Поставя се фитила в средата на правоъгълника по дължина. Краищата на правоъгълника се режат на лентички около сантиметър. Сплитат се лентичките около фитила.Намазва се с краве масло тава с диаметър 28 см. поставя се оформената пита и се оставя да втаса до удвояване на обема. Втасалата пита се намазва с жълтъка, смесен с 2 с.л. прясно мляко или вода. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност-около 50 минути.
Магданозени кюфтенца
Продукти
3 връзки магданоз
4 яйца
5-6 супени лъжици грис
3 супени лъжици галета
1/2 ч.л. черен пипер
сол на вкус
Начин на приготовление
Нарязваме дръжките на магданоза на ситно и заедно с галетата ги смиламе в кухненски робот. Изсипваме в купа, прибавяме останалия магданоз нарязан на ситно, разбитите яйца, гриста, солта и черния пипер. Разбъркваме добре сместа и оставяме един час на стайна температура. Разбъркваме отново и пържим в силно сгорещено олио. Кюфтенцата могат да се оформят с мокри ръце или да гребем от сместа със супена лъжица.
Салата от патладжан и заквасена сметана
Необходими продукти:
* 2 патладжана
* 2 супени лъжици брашно
* олио
* сол
* 3 големи скилидки чесън
* 1 връзка магданоз
* 180 грама заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете патладжана на кръгчета с дебелина 1/2 сантиметра. Осолете го и оставете за 15-тина минути да пусне сока си. След това измийте и подсушете зеленчука с кухненска хартия.
Оваляйте в брашно и запържете в сгорещено олио. Готовия патладжан оставете на салфетка и изчакайте да се охлади. Измийте и нарежете магданоза и чесъна.
В чиния за сервиране наредете кръгчета патладжан, намажете с дебел слой сметана, поръсете с магданоз и чесън. Редувайте, докато продуктите свършат. Оставете салата за 30 минути в хладилника и сервирайте.
Свинско роле в було
Необходими продукти:
* 1 парче синко месо около 1 килограм
* 5 супени лъжици олио
* 1 супена лъжица горчица
* сол
* черен пипер
За плънката:
* 100 грама кашкавал
* 50 грама шунка
* 50 грама печене бекон
Още:
* 2 парчета свинско було
За гарнитура:
* 2-3 картофа
* 1 червена чушка
* карфиол
Начин на приготвяне:
Разрежете свинското месо на 2 равни части. Ако месото има мазнина, я изрежете с нож. След това разрежете на две по дължина (не до края) и начукайте месото. Разбийте олиото с горчицата и намажете свинското. Овкусете със солта и черен пипер.
Нарежете кашкавала на парчета и го поставете върху месото. Върху него сложете шунката и бекона. Навийте на руло. След това увийте в булото.
Измийте и почистете зеленчуците и ги сложете във форма за печене. Отгоре поставете месото. Добавете половин чаена чаша вода и поставете в предварително загярата до 200 градуса фурна. Печете за 20 минути, след което намалете на 160-170 градуса и печете за час и половина.
Кюфтета от леща
Продукти:
- 200 г леща
- 3 скилидки чесън
- 1 клонче мащерка
- 1 връзка магданоз
- 1 дафинов лист
- 1/2 ч. л. кимион
- 2 филии пълнозърнест хляб
- индийско орехче
- 2 глави лук
- 2 с. л.брашно
- 3 с. л. олио
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
Лещата се вари под капак с мащерката и дафиновия лист за 30-35 минути, докато омекне. В последните 5 минути се отхлупва, и се оставя да заври силно, като се бърка непрекъснато, докато течността се изпари и лещата почне да се разварява. Мащерката и дафиновият лист се изваждат.
Нарязаните на ситно лук и чесън се запържват в 1 с. л. олио до златисто и се посоляват. Прибавя се наситненият магданоз и предварително накиснатият във вода и добре отцеден хляб, лещата и подправките. Всичко се намачква и се размесва много добре.
Слагат се яйцето и брашното, сместа отново се разбърква и от нея се оформят 8 плоски кюфтета. Овалват се в брашно и счукана галета и се изпържват.
Сервират се със зелена салата.