Кюфтета от леща
Продукти:
- 200 г леща
- 3 скилидки чесън
- 1 клонче мащерка
- 1 връзка магданоз
- 1 дафинов лист
- 1/2 ч. л. кимион
- 2 филии пълнозърнест хляб
- индийско орехче
- 2 глави лук
- 2 с. л.брашно
- 3 с. л. олио
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
Лещата се вари под капак с мащерката и дафиновия лист за 30-35 минути, докато омекне. В последните 5 минути се отхлупва, и се оставя да заври силно, като се бърка непрекъснато, докато течността се изпари и лещата почне да се разварява. Мащерката и дафиновият лист се изваждат.
Нарязаните на ситно лук и чесън се запържват в 1 с. л. олио до златисто и се посоляват. Прибавя се наситненият магданоз и предварително накиснатият във вода и добре отцеден хляб, лещата и подправките. Всичко се намачква и се размесва много добре.
Слагат се яйцето и брашното, сместа отново се разбърква и от нея се оформят 8 плоски кюфтета. Овалват се в брашно и счукана галета и се изпържват.
Сервират се със зелена салата.