Салата от патладжан и заквасена сметана

Необходими продукти:
* 2 патладжана
* 2 супени лъжици брашно
* олио
* сол
* 3 големи скилидки чесън
* 1 връзка магданоз
* 180 грама заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете патладжана на кръгчета с дебелина 1/2 сантиметра. Осолете го и оставете за 15-тина минути да пусне сока си. След това измийте и подсушете зеленчука с кухненска хартия.
Оваляйте в брашно и запържете в сгорещено олио. Готовия патладжан оставете на салфетка и изчакайте да се охлади. Измийте и нарежете магданоза и чесъна.
В чиния за сервиране наредете кръгчета патладжан, намажете с дебел слой сметана, поръсете с магданоз и чесън. Редувайте, докато продуктите свършат. Оставете салата за 30 минути в хладилника и сервирайте.

image

Свинско роле в було
Необходими продукти:
* 1 парче синко месо около 1 килограм
* 5 супени лъжици олио
* 1 супена лъжица горчица
* сол
* черен пипер
За плънката:
* 100 грама кашкавал
* 50 грама шунка
* 50 грама печене бекон
Още:
* 2 парчета свинско було
За гарнитура:
* 2-3 картофа
* 1 червена чушка
* карфиол
Начин на приготвяне:
Разрежете свинското месо на 2 равни части. Ако месото има мазнина, я изрежете с нож. След това разрежете на две по дължина (не до края) и начукайте месото. Разбийте олиото с горчицата и намажете свинското. Овкусете със солта и черен пипер.
Нарежете кашкавала на парчета и го поставете върху месото. Върху него сложете шунката и бекона. Навийте на руло. След това увийте в булото.
Измийте и почистете зеленчуците и ги сложете във форма за печене. Отгоре поставете месото. Добавете половин чаена чаша вода и поставете в предварително загярата до 200 градуса фурна. Печете за 20 минути, след което намалете на 160-170 градуса и печете за час и половина.

image

Кюфтета от леща

Продукти:
- 200 г леща
- 3 скилидки чесън
- 1 клонче мащерка
- 1 връзка магданоз
- 1 дафинов лист
- 1/2 ч. л. кимион
- 2 филии пълнозърнест хляб
- индийско орехче
- 2 глави лук
- 2 с. л.брашно
- 3 с. л. олио
- 1 яйце
Начин на приготвяне:
Лещата се вари под капак с мащерката и дафиновия лист за 30-35 минути, докато омекне. В последните 5 минути се отхлупва, и се оставя да заври силно, като се бърка непрекъснато, докато течността се изпари и лещата почне да се разварява. Мащерката и дафиновият лист се изваждат.
Нарязаните на ситно лук и чесън се запържват в 1 с. л. олио до златисто и се посоляват. Прибавя се наситненият магданоз и предварително накиснатият във вода и добре отцеден хляб, лещата и подправките. Всичко се намачква и се размесва много добре.
Слагат се яйцето и брашното, сместа отново се разбърква и от нея се оформят 8 плоски кюфтета. Овалват се в брашно и счукана галета и се изпържват.
Сервират се със зелена салата.

image

image

image

image
toto0660 added new photos to Toto
7 yrs

image

image

Вкусна и сочна гъбена запеканка

Необходими продукти
400 гр пресни гъби
1-2 глави лук
250 гр кашкавал
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка брашно
30 гр масло
120 гр сметана за готвене (с висок процент масленост)

Начин на приготвяне:
Гъбите почистете и нарежете на парченца. Лука също нарежете на дребно, а кашкавала настържете.В тиган загрейте олиото и запържете нарязания лук. Посолете и пържете, докато се карамелизира.Добавете нарязаните гъби и задушавайте около 8 минути. Добавете чаена лъжичка черен пипер и свалете тигана от огъня.В друг съд на котлона сложете лъжица брашно и го запечете до порозовяване. Добавете маслото при постоянно разбъркване. Добавете и сметаната и бъркайте, докато сместа се посгъсти.Гъбите прехвърлете в огнеупорен съд за готвене. Отгоре прибавете сметановия сос и наръсете с настърган кашкавал.Печете на 200 градуса, докато повърхността на запеканката стане приятно златисто-кафява. Поднесете ястието топло в комбинация със зеленчуци, хляб или месо.

image

image