Вкусна и сочна гъбена запеканка
Необходими продукти
400 гр пресни гъби
1-2 глави лук
250 гр кашкавал
2 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка брашно
30 гр масло
120 гр сметана за готвене (с висок процент масленост)
Начин на приготвяне:
Гъбите почистете и нарежете на парченца. Лука също нарежете на дребно, а кашкавала настържете.В тиган загрейте олиото и запържете нарязания лук. Посолете и пържете, докато се карамелизира.Добавете нарязаните гъби и задушавайте около 8 минути. Добавете чаена лъжичка черен пипер и свалете тигана от огъня.В друг съд на котлона сложете лъжица брашно и го запечете до порозовяване. Добавете маслото при постоянно разбъркване. Добавете и сметаната и бъркайте, докато сместа се посгъсти.Гъбите прехвърлете в огнеупорен съд за готвене. Отгоре прибавете сметановия сос и наръсете с настърган кашкавал.Печете на 200 градуса, докато повърхността на запеканката стане приятно златисто-кафява. Поднесете ястието топло в комбинация със зеленчуци, хляб или месо.