image

image

image

Лозови сърмички в гювеч

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 буркан лозови листа;
1 ч.ч. ориз;
1 глава лук;
2 бр. моркови;
1/2 връзка магданоз;
1 кубче зеленчуков бульон; сол и пипер.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В сгорещеното олио се запържват лукът, морковите бульона и подправките. След като омекнат се добавя оризът заедно с две чаши вода. Вече набъбнал и поел водата оризът се маха от котлона и се добавя нарязан магданоз. Всичко се разбърква. Лозовите сарми се изцеждат и се подреждат в чиния, като се слага по една кафена лъжичка от сместа на листо. Преди да започнат да се редят в гювеча се слагат 2-3 лъжици олио и листа, които да покрият дъното. Завиват се сармичките и се редят една до друга. Заливат се с вода до средата и се пече на 200 градуса за един час.

image

Млечен кебап по касапски
Продукти:
750 г агнешко месо,
500 г агнешки дреболии,
200 г краве масло,
4-5 връзки пресен кромид лук,
4 яйца,
500 мл прясно мляко,
2-3 малки пиперки,
1/2 чаена чаша бяло вино,
1 лъжичка червен пипер,
черен пипер, джоджен, магданоз, сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Месото и дреболиите се нарязват на парчета и към тях се прибавят дребно нарязаните лук, пиперки, магданоз и джоджен. Поръсват се с червения и черен пипер, заливат се с виното, посоляват се и се слагат в пръстен гювеч. След изпичането ястието се полива с разбитите в млякото яйца и отново се запича.

image

Домашна баклава
ПРОДУКТИ:
1000 гр.кори за баница;
1000 гр.захар;
400 гр.орехови ядки;
300 гр.масло;
1/2 ч.л.лимонтузу;
1 пак.канела на прах;
5 бр.карамфил зърна.
Начин на приготвяне:
1. Корите се разделят на три равни части
2. Върху всяка част, без да се отделят корите, се ръси смес от орехови ядки, канела и смлян карамфил
3. Корите се навиват на стегнато руло
4. Нарязват се на кръгли парчета, дебели 2 см
5.Парчетата се нареждат легнали така, че да се вижда плънката
6. Кръгчетата се подреждат плътно едно до друго в тава и се заливат с врящо масло или маргарин
7.Баклавата се пече в умерена фурна (180 градуса)
8.След като изстине, се залива със сироп, приготвен от:
захарта,
750 мл вода и
1 каф. л. лимонена киселина, който ври 15 мин
9. Залятата баклава стои един час, след което се изважда едно парче от тавата и се отцежда излишния сироп
10. Сиропът се вари 5 мин и с него отново се залива баклавата (така тя придобива блясък).
Баклавата се поднася на другия ден.

image

Баница със сирене, спанак и яйца
Продукти за 4 вити банички или една по-голяма:
8 бр. готови кори за баница Фамилия на Белла;
3-4 с..л. олио(масло, маргарин); 2-3 с.л. нарязан на дребно лук; 300 г нарязан на дребно спанак; черен пипер; чесън на прах;
2 яйца;
100 гр. сирене;
мазнина за намазване на корите.
Начин на приготвяне:
Лука се задушава в мазнината и след омекването му се добавя спанака само за 1-2 минути. Смесват се задушения спанак, разбитото яйце, натрошеното сирене и подправките. Корите се слепват по две като се мажат с мазнина. Плънката се поръсва върху намазаните кори и се завива на стегнато руло. Тавичката се маже с мазнина и баницата се подрежда, поръсва се с избраната мазнина и се пече в предварително загрята на 200 С фурна за около 40 минути, до получаване на златист загар.

image

Майсторски сач
Необходими продукти:
300г свинско бонфиле,
200г пилешки гърди,
1 глава лук,
300г печурки,
2 домата,
4-5 чушки,
3 кисели краставички,
150-200г кашкавал,
подправки (магданоз, чубрица, черен пипер),
1с.л. майонеза,
1с.л. горчица,
1с.л. соев сос,
3-4 скилидки чесън.
Начин на приготвяне:
В купичка смесвате майонезата, горчицата, соевия сос, счуканите скилидки чесън. С тях намазвате нарязаното на парчета месо и го поставяте в хладилник за час и половина. Сипвате олио в сача и запържвате месото. Добавяте нарязаните зеленчуци (без доматите) и оставяте така за известно време. Когато съставките останат само на мазнина, слагате настърганите домати. Готви се още около 5-10мин., овкусява се с подправки и се маха от огъня. Накрая настъргвате кашкавала.

image

Карначета с лук и картофи

Необходими продукти за 4 порции:
800 гр. карначета
600 гр. картофи
2 с. л. масло или олио
2 големи глави лук, нарязани на полумесеци
2 с. л. ситно нарязан магданоз
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Карначетата се нарязват на парчета с дължина 20 см, навиват се като буквата S и се набождат на шишчета.
2. Картофите се нарязват на кръгчета и се сваряват в подсолена вода за 10 мин. 3. Маслото се сгорещява, слага се лукът, разбърква се на силен огън за минута. Котлонът се намалява на умерена температура и лукът се разбърква 5-6 мин., докато омекне и се карамелизира.
4. Картофите се прибавят към лука, посоляват се, разбъркват се 1-2 мин. и всичко се сипва в съд за печене. Отгоре се слагат карначетата.
5. Ястието се запича във фурна, загрята до 200° С, докато се зачервят карначетата и накрая се поръсва с магданоза.

image

Баница с яйца и сирене
Продукти:
1 пакет точени кори (400г)
300г сирене
5 яйца
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. газирана вода
3-4с.л. олио
20-30г краве масло
Корите се преброяват и разделят на две по равен брой (обикновено са 16).
Взимат се 2 кори, наръсват се с натрошено сирене. Отгоре се поставят още две кори и отново се наръсва сирене. Така се нареждат 8 кори. Навиват се на рехаво руло и се нарязват през 3-4 см. Получените "розички" се нареждат изправени в намазнена тава. Процедурата се повтаря и с втората половина кори. Отгоре "розичките" се напръскват с малко олио. Яйцата се разбиват с тел, добавят се киселото мляко, газираната вода и няколко щипки сол. С помощта на лъжица се поливат всички розички, да се напоят добре. Отгоре се разпределя нарязаното на парченца краве масло.
Баницата се пече в загрята до 180 С фурна до златисто.

image