Свинско с винен сос
Продукти:
* 1 кг свинско месо /цяло парче от бут/
* 50 г краве масло или маргарин
* 1 глава кромид лук
* 1 дафинов лист
* 1-2 скилидки чесън
* 100 мл червено вино
* 1 кг домати
* 1 кубче пилешки бульон
* 1 кг картофи
* сол * млян пипер
* 250 г зехтин
* 2 супени лъжици едро нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Измиваме и подсушаваме месото и го запържваме в разтопеното краве масло или маргарин. Месото трябва да се зачерви от всички страни. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме счукания чесън, дафиновия лист и червеното вино. Кипваме и изчакваме течността да остане наполовина, след това слагаме и нарязаните на дребно домати, по възможност без семките, пилешкия бульон и ½ чаена чаша гореща вода. Кипваме и поставяме месото в соса. �Слагаме похлупения съд в предварително загрята фурна и задушаваме около един час. Месото трябва да е напълно готово. Обелваме картофите и ги сваряваме в подсолена вода. Изливаме водата и правим гъсто пюре, като на тънка струйка прибавяме зехтина. Подправяме на вкус със сол и млян черен пипер. Готовото месо нарязваме на резени и поднасяме с пюре, полято със соса от задушаването и посипано с магданоз. Да ви е сладко!