image

image

http://www.balkanvoyage.co.za/film

image

image

Торта Гараш
Любима на мнозина, шоколадовата торта "Гараш" си остава мистерия за повечето от нас. Тя не се прави чак толкова трудно, но важно е да откриеш правилната рецепта. За всички, които са опитвали добре направена торта "Гараш", открихме за вас рецепта от 70-те години, която може да опитате: Необходими продукти:
7 бр. яйца
300 г захар
250 г масло
2 с.л. какао
3 ч.ч. смлени орехи
за гарниране - 50 гр. черен шоколад
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта, прибавят един по един жълтъците, като се бърка непрекъснато. Прибавя се какаото. Отделя се 1/3 от сместа за крем. Към останалата смес се прибавят смлените орехи и разбитите на твърд сняг белтъци. Изсипва се в намазана с масло и поръсена с брашно формао за торта и се пече се в умерена фурна около 30 минути. Изважда се в тортена чиния, намазва се отгоре и отстрани с крема. Украсява се с черен шоколад и орехи. Приятен апетит!

image

Вкусни, лесни и бързи домашни пърленки
За направата им са нужни:
350 г пълнозърнесто брашно,
100 мл хладка вода,
1 с.л. зехтин,
1 ч.л. суха мая,
1 ч.л. сол,
масло за намазване.
Начин на приготвяне:
Брашното, солта и маята се смесват и разбъркват в купа. Добавят се водата и зехтинът, като при нужда се добавя още малко вода или още малко брашно - докато се получи меко, еластично тесто. Оставя се да втаса за 30-40 минути. От готовото тесто се откъсват топки с размера на малък юмрук и се разточват на кръгли тънки питки, които се изпичат за няколко минути от всяка страна на скара, оребрен тиган или на барбекюто в двора. Готовите и още топли пърленки се намазват с масло и могат да се поръсят с шарена сол.

image

Нещо вкусничко за закуска-класически палачинки
Необходими продукти
яйца - 2 бр.
прясно мляко - около 2 чаши
400 млг брашно - около 2 ч.чаши
щипка сол
олио - 2 - 3 суп. лъжици
Начин на приготвяне
В дълбока купа разчупете яйцата. Разбийте със солта. Добавете с бъркане млякото. Постепенно добавете и брашното. Бъркайте до получаване на хомогенна смес с гъстотата на боза. Добавете 1-2 супени лъжици олио. Загрейте тигана. При тефлонов тиган можете да не използвате мазнина. Поставете около един черпак от сместа и разлейте по цялата основа на тигана. Оставете да се пържи до лекото отделяне на краищата на палачинката. Обърнете с помощта на дървена шпатулка или с подмятане във въздуха.След като връхчетата зарозовеят и се повдигнат, палачинката е готова.Гарнирайте по желание. Добър апетит!

image

Свинско с винен сос
Продукти:
* 1 кг свинско месо /цяло парче от бут/
* 50 г краве масло или маргарин
* 1 глава кромид лук
* 1 дафинов лист
* 1-2 скилидки чесън
* 100 мл червено вино
* 1 кг домати
* 1 кубче пилешки бульон
* 1 кг картофи
* сол * млян пипер
* 250 г зехтин
* 2 супени лъжици едро нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Измиваме и подсушаваме месото и го запържваме в разтопеното краве масло или маргарин. Месото трябва да се зачерви от всички страни. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме счукания чесън, дафиновия лист и червеното вино. Кипваме и изчакваме течността да остане наполовина, след това слагаме и нарязаните на дребно домати, по възможност без семките, пилешкия бульон и ½ чаена чаша гореща вода. Кипваме и поставяме месото в соса. �Слагаме похлупения съд в предварително загрята фурна и задушаваме около един час. Месото трябва да е напълно готово. Обелваме картофите и ги сваряваме в подсолена вода. Изливаме водата и правим гъсто пюре, като на тънка струйка прибавяме зехтина. Подправяме на вкус със сол и млян черен пипер. Готовото месо нарязваме на резени и поднасяме с пюре, полято със соса от задушаването и посипано с магданоз. Да ви е сладко!

image

Меден кекс с орехи
Необходими продукти:
4 яйца
1 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода + 1 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. натрошени орехи
Начин на приготвянe:
Яйцата и меда се разбиват много добре, прибавя се олиото, после водата с меда, след това содата и накрая брашното. Като се сложи в намазнена и набрашнена форма, се добавят и орехите. Пече се на умерена фурна (180-190 С) около 30-40 минути.

image

⁣Запечени картофи с кашкавал.
Подготовка:60 мин. Готвене:15 мин. Порции:3
Продукти:
5-6 бр картофи
20 г краве масло
20 мл прясно мляко
100 г кашкавал
сол,черен пипер,подправки (по желание)
Приготвяне:
Картофите се измиват добре и се поставят във фурната (предварително загрята на 200 С).
• След 40-60 минути (зависи от големината на картофите) са готови. • Изваждат се и се разрязват на две половинки.
• С помощта на чаена лъжица се издълбават.
• От това което е издълбано се прави пюре с масло (ако прецените, че е сухо добавете малко мляко).
• Пюрето се връща обратно в издълбаните половинки и отгоре се настъргва кашкавал.
• Поръсва се с любима подправка
• Картофите се връщат във фурната и се запичат, докато се разтопи кашкавалът. • Запечените картофи с кашкавал се поднасят веднага.
• Варианти : в картофеното пюре може да се добавят гъби, лук, кисели краставици и т.н.
Да ви е сладко!

image