Открии публикуваExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
ПИТА ЗА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ
Продукти:
500гр.брашно
1/2кубче мая
2яйца
250мл.прясно мляко
5с.л.кисело мляко
2ч.л.сол
2с.л.захар
за намазване
1жълтък
1ч.л.олио
1с.л.прясно мляко
сусам
мак
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в хладко мляко.В купа пресейте брашното, направете кладенче и в него сипете млякото с разтворената мая,солта, захарта, киселото мляко и яйцата.Замесете меко и гладко тесто.Оставете тестото да втаса за около час. Разделете тестото на три равни части,премесете всяка част и оформете на топки. Оставете топките да починат за около 10минути, за да се отпусне тестото.
Разточете едното тесто на голяма правоъгълна кора, намажете с олио и поръсете с мак.
Разточете второто тесто на правоъгълна кора с големина ,колкото първата. Поставете разточената кора върху първата,отново намажете с олио и поръсете с мак.
Разточете и третата част тесто,както другите две,отново намажете с олио и поръсете със мак. Навийте на руло и нарежете на парченца около 2-3см. Подредете нарязаните парченца в кръгла тава,постлана с хартия за печене. Оставете питата за около 50/60 минути за да удвои обема си,и я намажете с разбит с няколко капки олио и прясно мляко жълтък. Поръсете питата със сусам. Изпечете я в предварително загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. След изпичане завийте питата за около 10/15 минути с кърпа.
Да ви е сладко!
Калофер Заков
Изтрий коментар
Сигурни ли сте, че искате да изтриете този коментар?