Открии публикуваExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
Пълнени пилешки пържоли със зеленчуци
Трябват ни четири големи пилешки пържоли, два моркова, един стрък праз, две лъжици масло, една лъжичка майорана, половин кисела зелка, една чаша зелева чорба, една лъжица свинска мас, сол на вкус.
Първо е необходимо да си начукаме пилешките пържоли, които са от бяло месо, но може и от бут. Поръсваме ги със стритата майорана и сол на вкус, и ги оставяме за малко настрани.
Измиваме си и си почистваме след това зеленчуците. Морковите си ги стържем, а праза си го режем на ситно. Взимаме един тиган и в него слагаме краве масълце, а като то се разтопи, си добавяме към него и зеленчуците.
Запържваме ги за около десетина минутки като не спираме да ги разбъркваме, за да не загорят.
С тези запържени зеленчуци после започваме да си пълним пържолите, които след това захващаме с клечки за зъби.
Почистваме си киселото зеле от кочана му и го нарязваме много на ситно. Половината от зелето си го разпределяме на дъното на един гювеч, а върху него слагаме напълнените вече пилешки пържоли.
Върху тях пък си нареждаме втората част от киселото зеле и поливаме отгоре със зелевата чорба, както и с разтопената вече свинска мас. Похлупваме си гювеча и го оставяме да се пече на умерена температура във фурната за около час. След това си отхлупваме
Разядка с орехи
* орехи - 2 ч.ч. (счукани)
* чесън - 2 глави ( счукан)
* олио - 2 с.л.
* хляб - 1 филия, предварително накиснат във вода (за предпочитане стар)
* Оцет и сол на вкус
Всички съставки се смесват до получаване на хомогенна смес.
Разядката е подходяща за сервиране към печени или пържени патладжани, тиквички, риба.
ПАТЛАДЖАН-КЕБАП НА ФУРНА
Необходими продукти:
1/2 кг. телешка кайма
1 кг.патладжани
1 гл. лук
5-6 домата
5-6 люти чушки рибки
1 гл.чесън
магданоз
2-3 листенца босилек
червен и черен пипер
сол
Размесвам си каймата с нарязаният на ситно лук, 1 скилидка счукан чесън и подправките- сол, черен и червен пипер. Оформям си малки топчести кюфтета.
Нарязвам патладжана на големи шайби и го оставям посолен за няколко минути . После измивам със студена вода.
Нареждам кебапа в тавата, като редувам парче патладжан и кюфте. В средата на тавата оставям празно, и слагам там доматите, нарязани наполовина /ако са малки-цели/, целите чушки-рибки, и скилидки чесън /сложете повече- стават страхотни/. И понеже много обичаме запечени домати, реших да прибавя още малко за финал.... Отгоре наръсвам със ситно нарязаният магданоз и накъсаните листа босилек. И запичам до готовност във фурната .
Картофи соте с бекон
Продукти:
* 1 кг картофи
* 250 г бекон
* 1 малка глава лук
* 3 скилидки чесън
* няколко стръка копър
* 50 г масло
* сол, черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете картофите като за салата и ги сварете. Когато са готови може да ги изцедите от водата. В тиган с няколко капки зехтин сложете нарязания бекон. След като стане леко златист може да го извадите.
В същия тиган разтопете голяма бучка масло и в него задушете нарязаните лук и чесън. Добавете картофите и нарязания на ситно копър. Гответе около 7-8 минути, овкусете със сол и черен пипер, добавете бекона и сервирайте.