Фестивал на фолклорната носия - Жеравна

Comments · 2030 Views

Датите за 2018 година са 17, 18 и 19 август

Фестивалът е създаден през 2008 година по идея на Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица по старинен български обичай, на която младоженците и присъстващите 400 гости са с български народни носии, има широк позитивен отзвук.
Архитектурният резерват Жеравна е избран за център на фестивала. Фестивалната територия е обособена сред боровата гора на хълма Добромерица.
Участието в този фестивал е доброволен акт и желаещите да се включат в него старателно спазват задължителните изисквания за провеждането му. С цел да се придаде възможно най-пълна автентичност на обстановката и максималното й приближаване до българския бит отпреди 100-150 години, действа строг фестивален правилник.
Главното изискване за прекрачване във фестивалната територия е да сте облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, както и на изделия от пластмаса. Ползването на мобилни телефони е разрешено само на определено за разговори място.
Стремежът на организаторите е постигане на типичната атмосфера от годините на националното ни Възраждането в името на едно необикновено преживяване, богато на приятни емоции и оставящо незабравими спомени.
„Фестиваленъ вестникъ” излиза от 2010 г. като безплатно информационно издание на фестивала, включващо програмата му, правилника за провеждане, актуална информация, текстове с патриотични акценти, както и развлекателни страници. Екземпляр от вестника получава с влизането си всеки гост и участник.
Фестивалът е мащабно събитие, което дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и се откъсне от цивилизацията, като направи скок - век и половина назад във времето.

Comments