Традиционен кукерски събор "Песпонеделник" в Широка лъка


Тази година той ще се проведе на 4 март

Върховата изява на маскарадните игри в Средните Родопи безспорно е на празника Песпонеделник в с. Широка лъка.
От 1977-а година насам всяка година в първата неделя на месец март маскирани като кукери мъже обикалят с. Широка лъка под звъна на стотици хлопки и чанове. Традиционният кукерски събор – Песпонеделник, се изпълнява с цел прогонване на злото, започване на нов живот, здраве и плодородие. Броени дни преди "Песпонеделник" в селото стартират редица празнични прояви.
Широколъшките "песяци" представляват група маскирани и костюмирани мъже (обикновено младежи). Тази група или дружина има "старейшина", "нивеста" ("песяцка нивеста" или "бабица") и няколко "песяци" ("песяцки старци"). Освен "нивестата" всички други имат маски ("сурьети") от цели овчи кожи, обърнати с вълната навън. Кожите се нахлузват на лицето и имат изрязани две дупки за очите и една за уста. За подчертаване на очите и устата, около дупките има нашити кръгове от червен плат. Всички песяци са "въоръжени" със саби, боядисани с червена боя наречени "спатилки". На пояса си песяка е препасал "татралки" (хлопки на овце).
Тази година празникът ще се проведе на 4 март. "Песяците" ходят от къща на къща за да гонят лошото и за здраве и берекет. Ако те прескочи "песяк" ще ти върви през цялата година. След като обходят къщите песяците се отправят към селския площад ("купището"), където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран, засяване.

Comments