Руски ракети удариха и Полша

Коментари · 465 Виждания

Двама души са загинали в Полша след експлозии във ферма близо до границата с Украйна, за които се предполага, че са причинени от руска ракетна атака, съобщи AP.

Според високопоставени представители на американското разузнаване, два взрива са избухнали в Пшеводов, селце, разположено на по-малко от 20 км. от украинската граница в югозападната част на Полша, в близост до Лвовска област, която днес бе ударена от ракети.

Все още не е установено дали експлозиите са били действително причинени от руски ракети, но полското радио ZET твърди, че две заблудени ракети са попаднали на полска земя, без да предоставя повече подробности.

AP цитира високопоставени служители на американското разузнаване, според които ракетите са летели в Полша и са били руско производство.

"Ройтер" съобщава, че Пентагонът все още не е готов да потвърди информацията, че двете ракети, приземили се на полска територия, са руски.

Взривовете бяха извършени в момент, когато Москва предприе нови ракетни нападения в Украйна днес, които според Киев са най-тежката вълна от ракетни удари през последните близо девет месеца на война.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки свика спешно заседание на правителствената комисия по въпросите на националната сигурност и отбраната във връзка с новината, съобщи говорител на правителството. По-късно стана ясно, че полското правителство също се събира на извънредно заседание и се очаква брифинг на властта. 

Пожарникарите са на място, не е ясно какво се е случило - каза за Ройтерс Лукаш Куци, дежурен офицер в близкия пожарен пост.

Информацията за инцидента беше потвърдена от латвийския министър на отбраната Артис Пабрикс. "Изказвам съболезнования на полските братя по оръжие. Престъпният руски режим изстрелва ракети, които удрят не само украински цивилни, но и кацат на територията на НАТО в Полша", написа Пабрикс в Twitter.

И Унгария се разтревожи от ракетите по Полша

По нареждане на министър-председателя Виктор Орбан в момента заседава и Съветът по отбрана на Унгария.

Унгария, която също е съседка на Украйна, следи отблизо експлозията в Източна Полша.

Украйна информира и че доставките на петрол по петролопровода "Дружба" за Унгария са преустановени поради спадане на налягането, пише Der Standart.

Коментари
shiyue1024yiyi shiyue1024yiyi 4 w

Dear immortals, I need some inspiration to create https://www.wowtot.com