Родопски клин

Необходими продукти:
ориз - около 200-300гр (зависи от големината на тавичката)
яйца - те никога не са достатъчно, колкото повече толкова по-добре. Сложете поне 4
сирене - 200-300 грама
краве масло - и при него е като с яйцата, трябва ви поне стотина грама
сол на вкус

rodopski klin 001Начин на приготвяне: Оризът се вари в съотношение 3:1 и като е полусварен се оттегля от огъня. Слага се кравето масло (не всичкото, оставете за намазване на тавата и клина), разбърква се и се чака да се охлади. В това време се разбиват яйцата. Към ориза се добавя натрошеното сирене. Когато изстине оризът се добавят яйцата. Посолява се. Трябва да се получи по-кашеста плънка, за да е по-сочен клина. Намазвате тавичката с разтопено краве масло и слагате кората, ако са от тънките намаслете всяка една преди да сложите следващата. Долната кора трябва да е по-голяма, да изстърча, за да може плънката да се завие. Изсипете равномерно сместта. Поставете горната кора и запечатайте клина. Поръсете и отгоре малко масло и печете на умерена фурна.

Клинът най-върви с кисело мляко или айрян.
Да ви е сладко!

image