Развитието на новите технологии в медицината и изследванията, провеждани във водещите световни центрове определят бъдещото развитие на медицината за десетки години напред. Едно от най-впечатляващите достижения се явява употребата на стволовите клетки.
Обновяването на клетъчния състав на повредения орган без оперативна намеса е сложна за решаване задача, която по-рано е била по силите само на органите за трансплантация – докато тези задачи днес се решават с помощта на стволовите клетки.
За пациентите това е шанс да получат нов живот. Важното тук е, че технологията на използване на стволови клетки е достъпна практически за всеки пациент и може да постигне наистина невероятни резултати, разширявайки възможностите на трансплантациите.
Стволовите клетки са способни да се превръщат, в зависимост от обкръжението, в клетъчна тъкан на различни органи. Една стволова клетка дава множество активни, функционални потомства.
Съществуват множество болести, които практически са нелечими или тяхното лечение не е ефективно чрез медикаментозния начин. Именно такива заболявания са станали обект на специалното внимание на изследователите.

image