Рецепта за домашно приготвен хумус
1 1/2 ч.ч. нахут
1 ч.л. сода бикарбонат
1 1/4 ч.л. сусамов тахан
1/4 ч.ч. прясно изстискан лимонов сок
4 скилидки чесън, обелени и смачкани
1 ч.л. кимион
1/2 ч.ч. зехтин екстра върджин
сол
Ако използваш сух нахут: постави го в голяма стъклена купа, залей с 4 ч.ч. студена вода и остави да престои една нощ. Изцеди водата, изсипи в средно голям съд и поръси със сода. Остави за около 3 минути на висока температура, като отвреме навреме разбъркваш. Добави 6 ч.ч. вода и изчакай да заври. Намали температурата и остави да се вари още около 30 минути или докато нахутът е мек при набождане с вилица. Изцеди нахута и го облей със студена вода, за да премахнеш люспите. Остави да се отцеди.

Ако използваш нахут от консерва, просто го отцеди и го добави към останалите продукти.

Сложи в блендер или кухненски робот сусама, чесъна, лимоновия сок и кимиона и разбий, като добавяш по малко вода до получаването на кремообразен сос. Добави нахута и разбивай до мека паста. Накрая налей част от зехтина или вода, сол и разбъркай. Прехвърли в чиния, залей с останалата част от зехтина и поръси с щипка червен пипер. За повече свежест, поръси с пресен магданоз.

Консумирай с удоволствие и на момента (но не се притеснявай, може да съхраняваш хумуса в хладилник до една седмица).

image