Представяме ви Мария Стоева - една българка, която е заменила градската среда с живот на село.
Родена е във Варна, където е завършила и средното си образование със специалност Приложни изкуства. През 2002 г. се дипломира във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" Велико Търново със степен Магистър по Педагогика на обучението по изобразителни изкуства със специализация по Скулптура.
Работила е една година по проект за превенция на наркоманиите във Варна .
Дизайнер е на фирмата Акрол- в момента Лорка- Варна. Водила е две години курсове по занаяти в 42 ОУ "Хаджи Димитър" София, през втората година и паралелен специализиран курс по Ре-Мозайки във същото училище по проект УСПЕХ.
През 2016 година започва воденето на седмични занимания за деца и пораснали със занаяти и приключения в село Ъглен, в базата на Остава.ме.
През 2017 година стартира Дворчето за Занаяти в с.Ъглен, намиращо се във втората къща зад фурната на селото.
От октомври 2017 година води извънкласни дейности по проект "Твоят Час". Работа с глина и на грънчарско колело в ПГСС "Сергей Румянцев" гр. Луковит, занаяти и фолклор в гр. Луковит и село Дерманци.
Има завършени различни курсове, обича ездата и има участие на 4 конни състезания. На 39 години с две деца Ина и Ян.

А ето и интервюто, което екипа на Здравей бг направи с нея:
Здравей бг: От къде идва любовта Ви към планината и живота на село-все пак сте родена и израстнала във Варна?
М. Стоева: Село Ъглен не е високо в планината, но е близо до природата. На метри от селото минава река Вит, скалите наоколо са варовикови, а районът карстов - богат на пещери и интересни форми, каращи окото да си представя различни причудливи същества.
Като дете през няколко от летните ваканции бях ходила при роднини на баща ми в съседно село (Бъркач - отново близо до река Вит), там се почувствах свободна и любопитна - и без някой да ме кара - от интерес започнах да уча - как се правят нещата на село. Сравнявах начините на справяне със ежедневните задачи при баба и дядо в Плевенският край и при родителите на майка ми в близост до Варна (в Девня - древният Марцианопол) и въпреки че не бях голяма на години - разбрах, че за много от нещата си има чалъм - как да станат по-добре, по-лесно, по-здрави, по-вкусни или по-приятни.
Когато бях студентка във Велико Търново, освен да уча Скулптура и Изобразителни изкуства, изкарах курсовете по Пещерно дело, Алпинизъм, Спортно и Скално Катерене, Ориентиране и курс за организиране на туристически мероприятия - към Клубовете Дервент, Трапезица и Академик. Опознаването на родината наистина е най-добрият начин да я обикнеш, защото колкото и да е странно за свикналите със живота в града, най-красивото в родината ни е далеч от местата където хората обичайно минават.
По-добър творец от природата трудно се намира и възможността да се възхитиш и поучиш от видяното и почувстваното не се учи в училище. Всеки харесва и се интересува от различни неща- и ги открива за себе си по различен начин.
Здравей бг: В пещерата Проходна пеете песен, акустиката там е много добра и изпълнението е като магия...защо избрахте точно родопска песен?
М. Стоева: Играта с ехото е приятна за ухото, когато песента не е много бърза и насечена, за да може да се чуе добре песента без да се наслагат твърде много звуци ... Харесвам разнообразието на песните от различните фолклорни области, но родопските песни ме удивяваха от малка, а мощното звучене на каба гайдата, което кара гръдният ти кош да вибрира ме прави да се чувствам на седмото небе ... Велико удоволствие е като ти се пее да викнеш и да пуснеш гласа си, да го чуеш как се връща от отсрещният баир или как се промена в букова гора - в северният Джендем примерно или под моста в началото на Ъглен.
Здравей бг: Какво ще видим, ако надникнем в Дворчето за занаяти в с.Ъглен?
М. Стоева: В момента могат да се видят подскачащи зайци, част от които много гальовни, и няколко петли и кокошки от породата Брама, както и обикновени кокошки снасящи яйца, с които си правим палачинки. Могат да се видят доста акациеви и върбови клони, които зайците обелват - изяждайки кората им, и които ще послужат за конструкция на бъдещи маси, скулптури и най-различни проекти, които ще реализираме през следващото лято.
Също и приготвеното за пътуване грънчарско колело. Тъй като през зимата учениците са в училищата в момента водя извънкласни занимания в училища в Дерманци и Луковит по занаяти и фолклор и работа с глина и на грънчарско колело. Вече дойде времето учениците да приложат натрупаният до сега опит от работата с глината и върху въртящият се с 250 оборота в минута диск.
Здравей бг: А какви са Приключенията в с.Ъглен?
М. Стоева: За всеки приключенията са различни. За едни е приключение да открият пещера по собственоръчно направена от тях карта, за други да разтрошат с объл речен камък гранитогрес и теракота за да си подготвят материала за първата си мозайка и да си излеят натрупалата се негативна енергия - като в анти-стрес терапия.
Здравей бг: Работила сте по проект за превенция на наркоманиите. Спорта, изкуството и занаятите ли са най-доброто средство за мотивация на младите хора да водят здравословен начин на живот?
М. Стоева: Против наркотиците най-доброто което може да се направи, е да накараш човек да се почувства щастлив без допълнителни стимуланти, да му обясниш за хомеостазата и това, че тялото си произвежда само весели вещества и спира вътрешното производство, ако отвън се вкарат допълнителни субстанции.. и да разбере, че боята, парфюмите и сгъстителите не са за ядене ... За родителите бих казала - да се опитат да са повече заедно с децата си и да не ги изоставят пред телевизорите.
Здравей бг: Занимавате се с деца-какво бихте ги посъветвали да правят с живота си?
М. Стоева: За децата: да са любопитни, да се опитват да учат нови и различни неща, за да могат правилно да изберат, какво искат да правят с живота си, когато дойде време да решават.
Здравей бг: Вашият живот е мозайка от разностранни дейности-занимавате се с изкуство и дизайнерство; учите малки и големи на традиционни занаяти и фолклор; печете заедно с учениците си баници, яздите и участвате в конни състезания; посещавате пещери и се катерите по планините-как успявате да съчетаете всичко това?
М. Стоева: Сравнително рано разбрах, че да правя едно и също нещо всеки ден, като стандартното ходене на работа не е нещо, което ми се получава добре. И така започнах да правя живота си интересен за мен и за хората около мен.
Здравей бг: Бихте ли разказали за бъдещите си планове?
М. Стоева: Бъдещите планове са свързани с увеличаване на нашето малко стадо от което си вземаме вълна, за предене, плетене, плъсти и за правене на кукерски маски.
И мляко, след като отраснат малките за да си правим палачинки или баници...
Правим още и експерименти с Билкови сирена, Скаморци, Бри и Моцарели и Пармезани от овче мляко.
Предстои ни размножаване на кошерите, които ни подслаждат живота и живо интересуват дъщеря ми Ина.
И правене на скулптури от различни материали.
Планираме и периодични включвания "На Живо" от Дворчето за Занаяти, така, че на всеки на който му е интересно как се променят нещата при нас- да му стане още-по-интересно...
Естествено оставяме си и време за яздене с децата.
Ритане на топка на "Върбака" , цамбуркане в реката, бране на ягоди, музикално кулинарни вечери около огъня . . . и разни непланирани новости преди да започне лятната ваканция и времето на отпуските.
Тогава си измисляме нова програма и започват новите седмични "Занаяти и Приключения" в Ъглен...
Здравей бг: Благодарим Ви за интересните неща, които споделихте с нас.
Желаем Ви много здраве и успешно реализиране на всичките Ви идеи!

imageimage
+10