Галина Закова Създаде нова статия
7 yrs

Черешово топче, гайди и хора на Националния празни | #Националният празник #Ягодина

Черешово топче, гайди и хора на Националния празник

Черешово топче, гайди и хора на Националния празник

На връх Свети Илия край Ягодина

image

image

image

image

image

image

image

Лозови сърмички в гювеч

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 буркан лозови листа;
1 ч.ч. ориз;
1 глава лук;
2 бр. моркови;
1/2 връзка магданоз;
1 кубче зеленчуков бульон; сол и пипер.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В сгорещеното олио се запържват лукът, морковите бульона и подправките. След като омекнат се добавя оризът заедно с две чаши вода. Вече набъбнал и поел водата оризът се маха от котлона и се добавя нарязан магданоз. Всичко се разбърква. Лозовите сарми се изцеждат и се подреждат в чиния, като се слага по една кафена лъжичка от сместа на листо. Преди да започнат да се редят в гювеча се слагат 2-3 лъжици олио и листа, които да покрият дъното. Завиват се сармичките и се редят една до друга. Заливат се с вода до средата и се пече на 200 градуса за един час.

image

Млечен кебап по касапски
Продукти:
750 г агнешко месо,
500 г агнешки дреболии,
200 г краве масло,
4-5 връзки пресен кромид лук,
4 яйца,
500 мл прясно мляко,
2-3 малки пиперки,
1/2 чаена чаша бяло вино,
1 лъжичка червен пипер,
черен пипер, джоджен, магданоз, сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Месото и дреболиите се нарязват на парчета и към тях се прибавят дребно нарязаните лук, пиперки, магданоз и джоджен. Поръсват се с червения и черен пипер, заливат се с виното, посоляват се и се слагат в пръстен гювеч. След изпичането ястието се полива с разбитите в млякото яйца и отново се запича.

image