Открии публикуваExplore captivating content and diverse perspectives on our Discover page. Uncover fresh ideas and engage in meaningful conversations
Торта Гараш
Любима на мнозина, шоколадовата торта "Гараш" си остава мистерия за повечето от нас. Тя не се прави чак толкова трудно, но важно е да откриеш правилната рецепта. За всички, които са опитвали добре направена торта "Гараш", открихме за вас рецепта от 70-те години, която може да опитате: Необходими продукти:
7 бр. яйца
300 г захар
250 г масло
2 с.л. какао
3 ч.ч. смлени орехи
за гарниране - 50 гр. черен шоколад
Начин на приготвяне:
Маслото се разбива със захарта, прибавят един по един жълтъците, като се бърка непрекъснато. Прибавя се какаото. Отделя се 1/3 от сместа за крем. Към останалата смес се прибавят смлените орехи и разбитите на твърд сняг белтъци. Изсипва се в намазана с масло и поръсена с брашно формао за торта и се пече се в умерена фурна около 30 минути. Изважда се в тортена чиния, намазва се отгоре и отстрани с крема. Украсява се с черен шоколад и орехи. Приятен апетит!
Вкусни, лесни и бързи домашни пърленки
За направата им са нужни:
350 г пълнозърнесто брашно,
100 мл хладка вода,
1 с.л. зехтин,
1 ч.л. суха мая,
1 ч.л. сол,
масло за намазване.
Начин на приготвяне:
Брашното, солта и маята се смесват и разбъркват в купа. Добавят се водата и зехтинът, като при нужда се добавя още малко вода или още малко брашно - докато се получи меко, еластично тесто. Оставя се да втаса за 30-40 минути. От готовото тесто се откъсват топки с размера на малък юмрук и се разточват на кръгли тънки питки, които се изпичат за няколко минути от всяка страна на скара, оребрен тиган или на барбекюто в двора. Готовите и още топли пърленки се намазват с масло и могат да се поръсят с шарена сол.
Нещо вкусничко за закуска-класически палачинки
Необходими продукти
яйца - 2 бр.
прясно мляко - около 2 чаши
400 млг брашно - около 2 ч.чаши
щипка сол
олио - 2 - 3 суп. лъжици
Начин на приготвяне
В дълбока купа разчупете яйцата. Разбийте със солта. Добавете с бъркане млякото. Постепенно добавете и брашното. Бъркайте до получаване на хомогенна смес с гъстотата на боза. Добавете 1-2 супени лъжици олио. Загрейте тигана. При тефлонов тиган можете да не използвате мазнина. Поставете около един черпак от сместа и разлейте по цялата основа на тигана. Оставете да се пържи до лекото отделяне на краищата на палачинката. Обърнете с помощта на дървена шпатулка или с подмятане във въздуха.След като връхчетата зарозовеят и се повдигнат, палачинката е готова.Гарнирайте по желание. Добър апетит!
Свинско с винен сос
Продукти:
* 1 кг свинско месо /цяло парче от бут/
* 50 г краве масло или маргарин
* 1 глава кромид лук
* 1 дафинов лист
* 1-2 скилидки чесън
* 100 мл червено вино
* 1 кг домати
* 1 кубче пилешки бульон
* 1 кг картофи
* сол * млян пипер
* 250 г зехтин
* 2 супени лъжици едро нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Измиваме и подсушаваме месото и го запържваме в разтопеното краве масло или маргарин. Месото трябва да се зачерви от всички страни. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме счукания чесън, дафиновия лист и червеното вино. Кипваме и изчакваме течността да остане наполовина, след това слагаме и нарязаните на дребно домати, по възможност без семките, пилешкия бульон и ½ чаена чаша гореща вода. Кипваме и поставяме месото в соса. �Слагаме похлупения съд в предварително загрята фурна и задушаваме около един час. Месото трябва да е напълно готово. Обелваме картофите и ги сваряваме в подсолена вода. Изливаме водата и правим гъсто пюре, като на тънка струйка прибавяме зехтина. Подправяме на вкус със сол и млян черен пипер. Готовото месо нарязваме на резени и поднасяме с пюре, полято със соса от задушаването и посипано с магданоз. Да ви е сладко!
Меден кекс с орехи
Необходими продукти:
4 яйца
1 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода + 1 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. натрошени орехи
Начин на приготвянe:
Яйцата и меда се разбиват много добре, прибавя се олиото, после водата с меда, след това содата и накрая брашното. Като се сложи в намазнена и набрашнена форма, се добавят и орехите. Пече се на умерена фурна (180-190 С) около 30-40 минути.
Запечени картофи с кашкавал.
Подготовка:60 мин. Готвене:15 мин. Порции:3
Продукти:
5-6 бр картофи
20 г краве масло
20 мл прясно мляко
100 г кашкавал
сол,черен пипер,подправки (по желание)
Приготвяне:
Картофите се измиват добре и се поставят във фурната (предварително загрята на 200 С).
• След 40-60 минути (зависи от големината на картофите) са готови. • Изваждат се и се разрязват на две половинки.
• С помощта на чаена лъжица се издълбават.
• От това което е издълбано се прави пюре с масло (ако прецените, че е сухо добавете малко мляко).
• Пюрето се връща обратно в издълбаните половинки и отгоре се настъргва кашкавал.
• Поръсва се с любима подправка
• Картофите се връщат във фурната и се запичат, докато се разтопи кашкавалът. • Запечените картофи с кашкавал се поднасят веднага.
• Варианти : в картофеното пюре може да се добавят гъби, лук, кисели краставици и т.н.
Да ви е сладко!
Родопски клин
Необходими продукти:
За тестото:
200-220 г брашно
2 с. л. олио
1/2 с. л. сол
За плънката:
500 г ориз
200 г сирене
1/2 к. ч. прясно млеко
3 яйца
1 к. ч. олио
50 г краве масло
Начин на приготвяне:
1.Оризът се сварява и се смесва със сиренето и яйцата. Разбърква се добре, посолява се и се добавят 2 с. л. олио и 1/2 к.ч. прясно млеко.
2.В брашното постепенно се наливат 100 мл вода, като се разбърква. Добавят се олиото и солта и се омесва меко и еластично тесто, което се разделя на 2 различни по големина топки. Първо се разточва по-голямата топка и се оформя кора с диаметър, по-голям от диаметъра на тавата за печене. Втората топка се разточва на кора, голяма колкото тавата.
3.В приготвената тава се налива 1 к. ч. олио, загрява се и на дъното се слага първата кора. В нея се разпределя оризовата плънка и се добавя нарязаното на парченца масло.
4.Върху плънката се поставя втората кора, след което се покрива с краищата на първата кора.
5.Пече се на умерен котлон или във фурна около 20-30 мин., след което се обръща и се пече и от другата страна до зачервяване. Добър апетит!
Милинки със сирене
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 кг брашно
600 мл хладка вода
42 г мая
1 с.л. сол
250-300 г сирене
2-3 с.л. кисело мляко
2-3 бр. яйца
3 с.л. брашно
125 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Замесва се тесто от посочените продукти и се оставя да втаса около половин час. Сиренето се натрошава, добавят се яйцата, киселото мляко и брашното, разбърква се добре. Втасалото тесто се разточва на 2-3 кори с дебелина около 1 см. Намазват се обилно с разтопено масло и отгоре се разстила плънката. Навиват се на руло и се нарязват на парчета с ширина около 3-4 см. Подреждат се в обилно намазана с масло тава (с диаметър 30-32 см) изправени и на малко разстояние между тях. Оставят се да втасат и след това се намазват обилно с масло и разбито яйце. Пекат се в предварително загрята умерена фурна.