Хрупкави гризини с картофи и шунка
Необходими продукти:
За плънката:
* 400 грама картофи
* 150 грама прошуто, шунка или колбас по избор
* сол
* черен пипер
* 100 грама кашкавал
За тестото:
* около 500 грама брашно
* 1 чаена лъжичка захар
* 5 супени лъжици олио
* 1 кубче мая
* 1 чаена лъжичка сол
* 150 мл гореща вода
* 100 мл топло прясно мляко
* 1 яйце
* сусам (по желание)
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете картофите и ги поставете във вряща, подсолена вода. Сварените картофи свалете от огъня и отцедете добре. Намачкайте с вилица. Нарежете шунката и кашкавала на дребно.
Пригответе тестото, като активирате маята с малко топла вода и захарта. В купа смесете брашното и солта. Добавете топлото прясно мляко, олиото и маята. Замесете меко тесто. Разделете на две равни части.Разточете кора с дебелина 0,5 мм. Върху нея поставете картофите, шунката и нарязания кашкавал. Поръсете със сол и черен пипер. Разточете останалото тесто и покрийте кората с плънката. С остър нож нарежете ленти с дебелина около 1 см Вземете две ленти и ги усучете една около друга.Покрийте форма за печене и поставете лентите в нея. Оставете за 30 минути на топло да почине тестото. Разбийте яйцето и намажете лентите с него. По желание поръсете със сусам. Печете на 200 градуса около 30 минути