Баница със сирене, спанак и яйца
Продукти за 4 вити банички или една по-голяма:
8 бр. готови кори за баница Фамилия на Белла;
3-4 с..л. олио(масло, маргарин); 2-3 с.л. нарязан на дребно лук; 300 г нарязан на дребно спанак; черен пипер; чесън на прах;
2 яйца;
100 гр. сирене;
мазнина за намазване на корите.
Начин на приготвяне:
Лука се задушава в мазнината и след омекването му се добавя спанака само за 1-2 минути. Смесват се задушения спанак, разбитото яйце, натрошеното сирене и подправките. Корите се слепват по две като се мажат с мазнина. Плънката се поръсва върху намазаните кори и се завива на стегнато руло. Тавичката се маже с мазнина и баницата се подрежда, поръсва се с избраната мазнина и се пече в предварително загрята на 200 С фурна за около 40 минути, до получаване на златист загар.

image

Майсторски сач
Необходими продукти:
300г свинско бонфиле,
200г пилешки гърди,
1 глава лук,
300г печурки,
2 домата,
4-5 чушки,
3 кисели краставички,
150-200г кашкавал,
подправки (магданоз, чубрица, черен пипер),
1с.л. майонеза,
1с.л. горчица,
1с.л. соев сос,
3-4 скилидки чесън.
Начин на приготвяне:
В купичка смесвате майонезата, горчицата, соевия сос, счуканите скилидки чесън. С тях намазвате нарязаното на парчета месо и го поставяте в хладилник за час и половина. Сипвате олио в сача и запържвате месото. Добавяте нарязаните зеленчуци (без доматите) и оставяте така за известно време. Когато съставките останат само на мазнина, слагате настърганите домати. Готви се още около 5-10мин., овкусява се с подправки и се маха от огъня. Накрая настъргвате кашкавала.

image

Карначета с лук и картофи

Необходими продукти за 4 порции:
800 гр. карначета
600 гр. картофи
2 с. л. масло или олио
2 големи глави лук, нарязани на полумесеци
2 с. л. ситно нарязан магданоз
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Карначетата се нарязват на парчета с дължина 20 см, навиват се като буквата S и се набождат на шишчета.
2. Картофите се нарязват на кръгчета и се сваряват в подсолена вода за 10 мин. 3. Маслото се сгорещява, слага се лукът, разбърква се на силен огън за минута. Котлонът се намалява на умерена температура и лукът се разбърква 5-6 мин., докато омекне и се карамелизира.
4. Картофите се прибавят към лука, посоляват се, разбъркват се 1-2 мин. и всичко се сипва в съд за печене. Отгоре се слагат карначетата.
5. Ястието се запича във фурна, загрята до 200° С, докато се зачервят карначетата и накрая се поръсва с магданоза.

image

Баница с яйца и сирене
Продукти:
1 пакет точени кори (400г)
300г сирене
5 яйца
1ч.ч. кисело мляко
1ч.ч. газирана вода
3-4с.л. олио
20-30г краве масло
Корите се преброяват и разделят на две по равен брой (обикновено са 16).
Взимат се 2 кори, наръсват се с натрошено сирене. Отгоре се поставят още две кори и отново се наръсва сирене. Така се нареждат 8 кори. Навиват се на рехаво руло и се нарязват през 3-4 см. Получените "розички" се нареждат изправени в намазнена тава. Процедурата се повтаря и с втората половина кори. Отгоре "розичките" се напръскват с малко олио. Яйцата се разбиват с тел, добавят се киселото мляко, газираната вода и няколко щипки сол. С помощта на лъжица се поливат всички розички, да се напоят добре. Отгоре се разпределя нарязаното на парченца краве масло.
Баницата се пече в загрята до 180 С фурна до златисто.

image
ZhivkoZh Промени своята снимка на корицата
7 yrs

image
ZhivkoZh Промени своята профилна снимка
7 yrs

image

image

image

image

image