Вкусни, лесни и бързи домашни пърленки
За направата им са нужни:
350 г пълнозърнесто брашно,
100 мл хладка вода,
1 с.л. зехтин,
1 ч.л. суха мая,
1 ч.л. сол,
масло за намазване.
Начин на приготвяне:
Брашното, солта и маята се смесват и разбъркват в купа. Добавят се водата и зехтинът, като при нужда се добавя още малко вода или още малко брашно - докато се получи меко, еластично тесто. Оставя се да втаса за 30-40 минути. От готовото тесто се откъсват топки с размера на малък юмрук и се разточват на кръгли тънки питки, които се изпичат за няколко минути от всяка страна на скара, оребрен тиган или на барбекюто в двора. Готовите и още топли пърленки се намазват с масло и могат да се поръсят с шарена сол.

image

Нещо вкусничко за закуска-класически палачинки
Необходими продукти
яйца - 2 бр.
прясно мляко - около 2 чаши
400 млг брашно - около 2 ч.чаши
щипка сол
олио - 2 - 3 суп. лъжици
Начин на приготвяне
В дълбока купа разчупете яйцата. Разбийте със солта. Добавете с бъркане млякото. Постепенно добавете и брашното. Бъркайте до получаване на хомогенна смес с гъстотата на боза. Добавете 1-2 супени лъжици олио. Загрейте тигана. При тефлонов тиган можете да не използвате мазнина. Поставете около един черпак от сместа и разлейте по цялата основа на тигана. Оставете да се пържи до лекото отделяне на краищата на палачинката. Обърнете с помощта на дървена шпатулка или с подмятане във въздуха.След като връхчетата зарозовеят и се повдигнат, палачинката е готова.Гарнирайте по желание. Добър апетит!

image

Свинско с винен сос
Продукти:
* 1 кг свинско месо /цяло парче от бут/
* 50 г краве масло или маргарин
* 1 глава кромид лук
* 1 дафинов лист
* 1-2 скилидки чесън
* 100 мл червено вино
* 1 кг домати
* 1 кубче пилешки бульон
* 1 кг картофи
* сол * млян пипер
* 250 г зехтин
* 2 супени лъжици едро нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Измиваме и подсушаваме месото и го запържваме в разтопеното краве масло или маргарин. Месото трябва да се зачерви от всички страни. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме счукания чесън, дафиновия лист и червеното вино. Кипваме и изчакваме течността да остане наполовина, след това слагаме и нарязаните на дребно домати, по възможност без семките, пилешкия бульон и ½ чаена чаша гореща вода. Кипваме и поставяме месото в соса. �Слагаме похлупения съд в предварително загрята фурна и задушаваме около един час. Месото трябва да е напълно готово. Обелваме картофите и ги сваряваме в подсолена вода. Изливаме водата и правим гъсто пюре, като на тънка струйка прибавяме зехтина. Подправяме на вкус със сол и млян черен пипер. Готовото месо нарязваме на резени и поднасяме с пюре, полято със соса от задушаването и посипано с магданоз. Да ви е сладко!

image

Меден кекс с орехи
Необходими продукти:
4 яйца
1 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. вода + 1 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. натрошени орехи
Начин на приготвянe:
Яйцата и меда се разбиват много добре, прибавя се олиото, после водата с меда, след това содата и накрая брашното. Като се сложи в намазнена и набрашнена форма, се добавят и орехите. Пече се на умерена фурна (180-190 С) около 30-40 минути.

image

⁣Запечени картофи с кашкавал.
Подготовка:60 мин. Готвене:15 мин. Порции:3
Продукти:
5-6 бр картофи
20 г краве масло
20 мл прясно мляко
100 г кашкавал
сол,черен пипер,подправки (по желание)
Приготвяне:
Картофите се измиват добре и се поставят във фурната (предварително загрята на 200 С).
• След 40-60 минути (зависи от големината на картофите) са готови. • Изваждат се и се разрязват на две половинки.
• С помощта на чаена лъжица се издълбават.
• От това което е издълбано се прави пюре с масло (ако прецените, че е сухо добавете малко мляко).
• Пюрето се връща обратно в издълбаните половинки и отгоре се настъргва кашкавал.
• Поръсва се с любима подправка
• Картофите се връщат във фурната и се запичат, докато се разтопи кашкавалът. • Запечените картофи с кашкавал се поднасят веднага.
• Варианти : в картофеното пюре може да се добавят гъби, лук, кисели краставици и т.н.
Да ви е сладко!

image

Родопски клин
Необходими продукти:
За тестото:
200-220 г брашно
2 с. л. олио
1/2 с. л. сол
За плънката:
500 г ориз
200 г сирене
1/2 к. ч. прясно млеко
3 яйца
1 к. ч. олио
50 г краве масло
Начин на приготвяне:
1.Оризът се сварява и се смесва със сиренето и яйцата. Разбърква се добре, посолява се и се добавят 2 с. л. олио и 1/2 к.ч. прясно млеко.
2.В брашното постепенно се наливат 100 мл вода, като се разбърква. Добавят се олиото и солта и се омесва меко и еластично тесто, което се разделя на 2 различни по големина топки. Първо се разточва по-голямата топка и се оформя кора с диаметър, по-голям от диаметъра на тавата за печене. Втората топка се разточва на кора, голяма колкото тавата.
3.В приготвената тава се налива 1 к. ч. олио, загрява се и на дъното се слага първата кора. В нея се разпределя оризовата плънка и се добавя нарязаното на парченца масло.
4.Върху плънката се поставя втората кора, след което се покрива с краищата на първата кора.
5.Пече се на умерен котлон или във фурна около 20-30 мин., след което се обръща и се пече и от другата страна до зачервяване. Добър апетит!

image

image

Милинки със сирене
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 кг брашно
600 мл хладка вода
42 г мая
1 с.л. сол
250-300 г сирене
2-3 с.л. кисело мляко
2-3 бр. яйца
3 с.л. брашно
125 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Замесва се тесто от посочените продукти и се оставя да втаса около половин час. Сиренето се натрошава, добавят се яйцата, киселото мляко и брашното, разбърква се добре. Втасалото тесто се разточва на 2-3 кори с дебелина около 1 см. Намазват се обилно с разтопено масло и отгоре се разстила плънката. Навиват се на руло и се нарязват на парчета с ширина около 3-4 см. Подреждат се в обилно намазана с масло тава (с диаметър 30-32 см) изправени и на малко разстояние между тях. Оставят се да втасат и след това се намазват обилно с масло и разбито яйце. Пекат се в предварително загрята умерена фурна.

image

Една от най-изумителните гледки на света - плажът на остров Ваду, Малдивите.
Получава се фосфоресциращото явление, с което са известни. Учените са установили, че синята светлина идва от планктон, който реагира при контакт с кислород.

image

image