⁣Запечени картофи с кашкавал.
Подготовка:60 мин. Готвене:15 мин. Порции:3
Продукти:
5-6 бр картофи
20 г краве масло
20 мл прясно мляко
100 г кашкавал
сол,черен пипер,подправки (по желание)
Приготвяне:
Картофите се измиват добре и се поставят във фурната (предварително загрята на 200 С).
• След 40-60 минути (зависи от големината на картофите) са готови. • Изваждат се и се разрязват на две половинки.
• С помощта на чаена лъжица се издълбават.
• От това което е издълбано се прави пюре с масло (ако прецените, че е сухо добавете малко мляко).
• Пюрето се връща обратно в издълбаните половинки и отгоре се настъргва кашкавал.
• Поръсва се с любима подправка
• Картофите се връщат във фурната и се запичат, докато се разтопи кашкавалът. • Запечените картофи с кашкавал се поднасят веднага.
• Варианти : в картофеното пюре може да се добавят гъби, лук, кисели краставици и т.н.
Да ви е сладко!

image

Родопски клин
Необходими продукти:
За тестото:
200-220 г брашно
2 с. л. олио
1/2 с. л. сол
За плънката:
500 г ориз
200 г сирене
1/2 к. ч. прясно млеко
3 яйца
1 к. ч. олио
50 г краве масло
Начин на приготвяне:
1.Оризът се сварява и се смесва със сиренето и яйцата. Разбърква се добре, посолява се и се добавят 2 с. л. олио и 1/2 к.ч. прясно млеко.
2.В брашното постепенно се наливат 100 мл вода, като се разбърква. Добавят се олиото и солта и се омесва меко и еластично тесто, което се разделя на 2 различни по големина топки. Първо се разточва по-голямата топка и се оформя кора с диаметър, по-голям от диаметъра на тавата за печене. Втората топка се разточва на кора, голяма колкото тавата.
3.В приготвената тава се налива 1 к. ч. олио, загрява се и на дъното се слага първата кора. В нея се разпределя оризовата плънка и се добавя нарязаното на парченца масло.
4.Върху плънката се поставя втората кора, след което се покрива с краищата на първата кора.
5.Пече се на умерен котлон или във фурна около 20-30 мин., след което се обръща и се пече и от другата страна до зачервяване. Добър апетит!

image

image

Милинки със сирене
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1 кг брашно
600 мл хладка вода
42 г мая
1 с.л. сол
250-300 г сирене
2-3 с.л. кисело мляко
2-3 бр. яйца
3 с.л. брашно
125 г масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Замесва се тесто от посочените продукти и се оставя да втаса около половин час. Сиренето се натрошава, добавят се яйцата, киселото мляко и брашното, разбърква се добре. Втасалото тесто се разточва на 2-3 кори с дебелина около 1 см. Намазват се обилно с разтопено масло и отгоре се разстила плънката. Навиват се на руло и се нарязват на парчета с ширина около 3-4 см. Подреждат се в обилно намазана с масло тава (с диаметър 30-32 см) изправени и на малко разстояние между тях. Оставят се да втасат и след това се намазват обилно с масло и разбито яйце. Пекат се в предварително загрята умерена фурна.

image

Една от най-изумителните гледки на света - плажът на остров Ваду, Малдивите.
Получава се фосфоресциращото явление, с което са известни. Учените са установили, че синята светлина идва от планктон, който реагира при контакт с кислород.

image

image

image

image

image

image