План за Brexit без сделка: Гражданите на ЕС могат да останат 3 години


Гражданите на ЕС, пристигнали във Великобритания преди края на следващата година, ще могат да кандидатстват за оставане в продължение на три години в случай н

.

Правителството обяви, че временната схема за оставяне на оставане ще замени свободното движение.

Това ще позволи на гражданите на ЕС, които пристигат преди края на 2020 г., да останат до декември 2023 г.

Правителството се надяваше напълно да прекрати свободното движение на граждани на ЕС при безрезултатен Brexit.

Свободното движение на гражданите на ЕС обаче няма да приключи автоматично в резултат на безрезултатен Brexit, защото правото на ЕС ще продължи да се прилага, докато неговото правно основание не бъде отменено.

Новата схема ще бъде отворена за Европейското икономическо пространство и швейцарските граждани - както и за „близкото им семейство“ - които се преместват във Великобритания за първи път, се казва в съобщение на правителството.

Той добави, че процесът на онлайн кандидатстване "ще бъде прост и безплатен".

Междувременно гражданите на ЕС, които вече живеят в Обединеното кралство, имат право до 31 декември следващата година да кандидатстват в схемата за уреждане на ЕС.

Обявявайки новата схема, вътрешният секретар Прити Пател заяви, че "по-строгите проверки и прекратяването на свободното движение, както е в момента", ще помогнат на Обединеното кралство в "завръщането на контрола над нашите граници".

"В бъдеще ще въведем нова имиграционна система, базирана на точки, изградена около уменията и таланта, които хората имат - не откъде са", добави тя.

Правителството също обяви:

Сините паспорти за гражданите на Обединеното кралство ще бъдат въведени по-късно тази година
За гражданите на Европейското икономическо пространство (които желаят да дойдат или да останат в Обединеното кралство, ще бъде приложен „по-строг праг за престъпност във Великобритания“)
Миналия месец правителството на Обединеното кралство обяви, че правилата на ЕС за свободно движение ще приключат незабавно, ако на 31 октомври няма Brexit без сделка.

Това би повлияло на правата на всички граждани на ЕС, пристигащи във Великобритания от ноември нататък.

По онова време говорителят на либералдемократите по вътрешните работи сър Ед Дейви обвини правителството в "безотговорно и безразсъдно".

А групата от 3 милиона, която провежда кампании за правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, заяви, че това може да означава, че „милиони законни граждани“ ще имат премахнат легалния си статус „за една нощ“.

Обаче през уикенда се оказа, че планът е отпаднал, защото правителството можеше да бъде оспорвано в съдилищата.

Експертите по миграция заявиха, че Великобритания не може да прекрати свободата на движение от ЕС в деня на Brexit, тъй като няма система да определи кой е законно в страната.

Схемата за сетълмент на ЕС има за цел да регистрира граждани на ЕС във Великобритания, които, ако искат да останат в страната, трябва да направят това.

Към юли само една трета от очакваните 3,3 милиона граждани на ЕС, базирани в Обединеното кралство, са кандидатствали, оставяйки повече от два милиона нерегистрирани.

185 Виждания