РАЗВЯХА 60-МЕТРОВ ТРИКОЛЬОР В ЧЕСТ НА 24 МАЙ


РАЗВЯХА 60-МЕТРОВ ТРИКОЛЬОР В ЧЕСТ НА 24 МАЙ

.

Деца от седем детски градини, техните учители и родители днес се обединиха, за да пренесат 60-метров трикольор по централната улица на Русе.

В късния следобед шествието под надслов „12 просветлени столетия, 12 века българска книжовна светлина“ премина по централната улица „Александровска“ и спря пред сградата на Съдебната палата, където възрастни и деца запяха „Върви, народе възродени“ и разлюляха високо националния трибагреник. Събитието е финал на образователна програма за деца и родители, планирана в дейностите на проекта на Община Русе „Богатството на различията – приобщаващо образование за интелигентен растеж“

Чрез игра в неформална среда заниманията предоставят на децата от предучилищните групи в ДГ „Детелина“, ДГ „Звездица“, ДГ „Русалка“, ДГ „Незабравка“, ДГ „Зора“ и ДГ „Снежанка“ познания за българската история, за създаването на писмеността и книжовните средища, с акцент върху значимостта на българския принос за развитие на човечеството – славянската писменост, която вече 12 века е книжовна светлина за близо 1/3 от хората на земята. Знамето бе създадено за 3 седмици от децата, родителите и учителите в ДГ „Звездица“, със съдействието на другите пет детски градини.

В навечерието на Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост към развълнувания трикольор спонтанно се присъединяваха още деца и русенци до установяването на шествието на площад „Свобода“ пред Съдебната палата. Там всички заедно оживиха националния флаг с различни движения и изпяха създадения в Русе химн „Върви, народе възродени“.

277 Виждания