На Велики четвъртък боядисваме първото яйце в червено


Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица.

На Тайната вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: „Вземете, яжте, това е моето тяло!“. После вдигнал чашата и казал: „Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете“.
След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. Отишъл в Гетсиманската градина да се моли и да чака предателя.
На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Исус Христос. Същата вечер изминава пътя на Голгота и е разпнат. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.
По традиция на Велики четвъртък преди изгрев се боядисват великденските яйца. Първото яйце трябва да е червено - символ на Христовата мъченическа кръв. Докато боята още не е изсъхнала, с яйцето се рисува кръст върху челата на децата и се натриват бузките им за здраве. Първото яйце се пази в къщата през цялата година, за да носи здраве, добра реколта и щастие на домакините. Старото яйце според поверието се изхвърля в течаща вода. Второто яйце също се боядисва в червено. Вярващите го оставят в църквата след празничната литургия в полунощ в събота срещу неделя.
На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. У нас те сес наричат по няколко начина - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. В този ден се замесват и великденските козунаци. Сладкият обреден хляб символизира тялото на Исус Христос, а боядисаните в червено яйца - кръвта му.
На Разпети петък не се боядисват яйца и не се меси. Подготовката за великденските празници може да бъде довършена в събота.