Домашна баклава
ПРОДУКТИ:
1000 гр.кори за баница;
1000 гр.захар;
400 гр.орехови ядки;
300 гр.масло;
1/2 ч.л.лимонтузу;
1 пак.канела на прах;
5 бр.карамфил зърна.
Начин на приготвяне:
1. Корите се разделят на три равни части
2. Върху всяка част, без да се отделят корите, се ръси смес от орехови ядки, канела и смлян карамфил
3. Корите се навиват на стегнато руло
4. Нарязват се на кръгли парчета, дебели 2 см
5.Парчетата се нареждат легнали така, че да се вижда плънката
6. Кръгчетата се подреждат плътно едно до друго в тава и се заливат с врящо масло или маргарин
7.Баклавата се пече в умерена фурна (180 градуса)
8.След като изстине, се залива със сироп, приготвен от:
захарта,
750 мл вода и
1 каф. л. лимонена киселина, който ври 15 мин
9. Залятата баклава стои един час, след което се изважда едно парче от тавата и се отцежда излишния сироп
10. Сиропът се вари 5 мин и с него отново се залива баклавата (така тя придобива блясък).
Баклавата се поднася на другия ден.

image