Кученцата идват в нашия живот жизнерадостни, пълни с енергия и с огромен ентусиазъм. Естествено е да се чудим как те възприемат света, дали виждат, чуват и надушват света по различен от нас начин. Хората винаги искаме да споделим техния опит. Но първо, трябва да разберем как работят сетивата на кученцата.

зрение при кученцатаКакво е зрението при кученцата?
Хората разчитаме изключително много на нашето зрение и се чудим дали и при кучетата е така. Сигурно знаеш мита, че кучетата не виждат цветно. Това не е напълно вярно. Кучетата нямат толкова много цветни рецептори в окото си, колкото има човешката ретина. Твоето кученце може да вижда цветове, но със сигурност можем да кажем, че не вижда спектрум колкото е човешкия.
Това не бива да те притеснява, може кученцата да не виждат толкова цветове колкото нас хората, но в тъмното имат много по–добро зрение от нас. Кучетата имат повече клетки тип пръчици в своите очи, което означава, че виждат в пъти по–добре в сумрак и пълен мрак.
Когато става въпрос за детайли, хората разпознаваме детайлите по–добре от кучетата. Чудиш ли се, защо твоето кученце не винаги вижда лакомството, което е пред него, но винаги може да намери и донесе играчката, която си му хвърлил/а? Това е така, поради причината че кучетата са естествени ловци. Техните очи са създадени да откриват движение и движещи се обекти, не детайли.

слух при кученцатаКолко добър е слухът при кученцата?
Кученцата се раждат глухи, те не могат да чуят нищо докато не навършат три ( 3 ) седмична възраст. Но когато техният слух се включи, те започват да чуват до четири ( 4 ) пъти по–добре от хората, което прави слухът на кучетата доста по–надежден на нашия. Можеш да забележиш как твоето куче започва да извърта глава на страни и да се вглежда в далечината, много преди обектът или човекът да се е появил.

Кучешкото ухо има доста по–дълбок канал от колкото човешкото, което създава по–добра фуния за звука по пътя към тъпанчетата. Кучетата с изправени уши като Немската Овчарка използват своите уши почти като радарна антена, благодарение на 18 мускула, които имат в своите уши. Тези мускули им позволяват да контролират позицията на упите си, за да могат да увеличат звука.

обоняние при кученцатаКак работи обонянието при кученцата?
Кученцата чуват четири ( 4 ) пъти по–добре от нас хората, цветното им зрение не е добро колкото нашето, но когато стане въпрос за обоняние, твоето кученце има обоняние многократно по-добро от твоето. При някои породи кучета, обонянието е 40 000 пъти по–добро от това на човек. Не случайно ги използваме за откриване на изчезнали хора. А това е и причината, твоето кученце да знае, къде са скрити вкусните лакомства.

Кученцата имат невероятно обоняние от момента на тяхното раждане, те се разждат слепи и глухи и обонянието е техният ориентир. Органът на обонянието се намира в носната кухина, която е началната част на дихателния път, което им позволява дори да „опитат“ някои от миризмите. Кучетата имат по слабо развити вкусови рецептори и затова вместо да разчитат на вкусовите си рецептори, те използват своето обоняние, за да „вкусят“ своята храна.

Кучетата чуват, виждат и надушват света по различен начин в сравнение с хората. И това прави отглеждането на куче, толкова вълнуващо. Това е и причината, поради която хората са създали толкова специална връзка с четириноги си приятели. Някои кучета имат по–добри сетива от други: Блудхаунд-а има невероятно обоняние, Английската Хрътка е супер добра в това да улава движения. Запознавайки се със сетивата на кучетата ще можеш по–добре да разбереш своето куче.

image