Вкусни, лесни и бързи домашни пърленки
За направата им са нужни:
350 г пълнозърнесто брашно,
100 мл хладка вода,
1 с.л. зехтин,
1 ч.л. суха мая,
1 ч.л. сол,
масло за намазване.
Начин на приготвяне:
Брашното, солта и маята се смесват и разбъркват в купа. Добавят се водата и зехтинът, като при нужда се добавя още малко вода или още малко брашно - докато се получи меко, еластично тесто. Оставя се да втаса за 30-40 минути. От готовото тесто се откъсват топки с размера на малък юмрук и се разточват на кръгли тънки питки, които се изпичат за няколко минути от всяка страна на скара, оребрен тиган или на барбекюто в двора. Готовите и още топли пърленки се намазват с масло и могат да се поръсят с шарена сол.

image