Родопски клин
Необходими продукти:
За тестото:
200-220 г брашно
2 с. л. олио
1/2 с. л. сол
За плънката:
500 г ориз
200 г сирене
1/2 к. ч. прясно млеко
3 яйца
1 к. ч. олио
50 г краве масло
Начин на приготвяне:
1.Оризът се сварява и се смесва със сиренето и яйцата. Разбърква се добре, посолява се и се добавят 2 с. л. олио и 1/2 к.ч. прясно млеко.
2.В брашното постепенно се наливат 100 мл вода, като се разбърква. Добавят се олиото и солта и се омесва меко и еластично тесто, което се разделя на 2 различни по големина топки. Първо се разточва по-голямата топка и се оформя кора с диаметър, по-голям от диаметъра на тавата за печене. Втората топка се разточва на кора, голяма колкото тавата.
3.В приготвената тава се налива 1 к. ч. олио, загрява се и на дъното се слага първата кора. В нея се разпределя оризовата плънка и се добавя нарязаното на парченца масло.
4.Върху плънката се поставя втората кора, след което се покрива с краищата на първата кора.
5.Пече се на умерен котлон или във фурна около 20-30 мин., след което се обръща и се пече и от другата страна до зачервяване. Добър апетит!

image