https://megavselena.bg/kak-da-....praktikuvame-moderen

Как да практикуваме модерен стоицизъм и защо това ще ни направи по-щастливи

постове и статии, които „разкриват“ тайните на вечното щастие. В действителност няма загадка по отношение на щастието и модерният стоицизъм може да ни покаже защо.

Думата „стоик“ предполага дълго страдащ пациент, толерантен човек, който носи своето бреме без да се оплаква. Обаче да се каже, че това е пътят към щастието би било напълно погрешно. Теорията на модерния стоицизъм е проста.

Какво е модерен стоицизъм?
В живота не можем да контролираме всичко, затова трябва да се фокусираме върху нещата, които можем и да приемем това, което не можем да променим.

Модерният стоицизъм произхожда от стоиците – философи от Древна Гърция. Мъдреците казват, че за да живеем щастливо, трябва да решим какво можем да променим и какво не.

Щом започнем да правим ясна разлика между двете, можем да работим върху промяната на нещата, които с в наша власт. Тогава е по-лесно да приемем онова, което не можем да променим като част от живота. Това може да звучи като „ала бала“, но добива смисъл, когато се замислим какво всъщност е под наш контрол.

Какво не можем да контролираме?

какво хората мислят за нас
собствените си тела
околната среда
какво вършат хората
Какво можем да контролираме?

какво мислим за всичко от горните
какви преценки даваме за тези мисли
Има два базови принципа:

Не можем да контролираме всичко в живота. Всичко, което можем да контролираме е какво мислим за нещата, които се случват и какви преценки правим на базата на тези мисли. Точно тук става интересно. Древногръцките философи са вярвали, че не действителните неща причиняват нещастие, а начинът, по който ние мислим за тях.

Когато нещо се случи, ние правим преценка за него. Ако преценим, че е лошо, ние се чувстваме разстроени, тъжни или гневни. Всичко зависи от това, какво се е случило и как ние сме го преценили. Същото това нещо обаче, може да не разстройва някой друг, може дори да е радостно събитие за другия.