Международен кукерски фестивал - Перник'2018

Коментари · 1333 Виждания

Близо 7500 души показаха обичаите си

Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Най-атрактивният му акцент е двудневното състезателно дефиле на маскарадни групи от страната и чужбина.
Близо 7500 души от девет държави показаха маскарадните обичаи от своите земи по време на фестивала тази година на 27 и 28 януари. Той e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. В маскарадните игри участват основно кукери, чиито маски и чанове символизират борбата със злитесили. Той популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”.
Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че са участвали.
Общо българските групи бяха 105 и от тях 59 кукерски, като сред тях има бабугери, старци, станчинари, дервиши. Освен кукери има и пирати, принцеси и всякакви измислени герои. Те обаче не участваха в конкурсната програма.
Групата от Петрич "Златна фея" спечели наградата на публиката на фестивала с 537 гласа. Второ място е заела групата от силистренското село Айдемир с 458 гласа, трети са се наредили кукерите от пазарджишкото село Калугерово с 327 гласа.
Фестивалът бе посетен от хиляди гости, дори от групи от Япония и Китай.
Зрителите от Перник и цялата страна, както и гостите от чужбина идват, за да споделят магията на играта, да видят и пипнат маските, да се почувстват обновени, да си пожелаят здраве и късмет.

Коментари